Olika varianter

Det finns flera olika typer av månadslinser som man använder för att korrigera olika synfel med idag. Den allra första mjuka månadslinsen lanserades redan 1987 av Johnson & Johnson fram till idag har utvecklingen gått starkt framåt och den bara fortsätter att göra framsteg. Numera finns det alltså ett brett utbud av mjuka månadslinser på marknaden för de flesta synfel.

Självklart finns det månadslinser för närsynthet och översynthet som är de allra vanligaste synfelen vi har. Men man kan även få månadslinser som korrigerar astigmatism/brytningsfel, de kallas för toriska linser. Även personer som lider av ålderssynthet kan idag bli hjälpta av linser, bifokala, trifokala och progressiva. Dessutom kan man köpa linser som är till för dig som har extra torra ögon. Dem är visserligen lite dyrare men det kan det vara värt för att man ska kunna ha linser istället för glasögon. Dessa linser är tillverkade i ett ganska nytt material på marknaden, nämligen silikonhydrogel. Den första månadslinsen i detta material kom ut på marknaden 1999 och lanserades då av kontaktlinsjätten Bausch & Lomb. Det som gör linser i detta material så unika är att dem släpper igenom så mycket mer syre än ”vanliga” linsmaterial. Därför är det kanske inte så konstigt att de linser man nu kallar för dygnetruntlinser är tillverkade i just silikonhydrogel. Det finns sådana som är godkända för att användas i hela 30 dagar utan att ta ur dem.

Färgade månadslinser

Skulle du vilja förstärka din egen ögonfärg eller kanske till och med byta ut den helt? Ja då kan du göra det mycket enkelt och smidigt idag genom färgade linser. Det finns färgade linser som har styrka och färgade linser som är utan styrka. Dessutom kan du lämna in dina linser hos din optiker för färgning om du vill det.